Informed consent

Wij handelen zorgvuldig tijdens het plaatsen van een spiraal. Omdat er risico’s verbonden zijn aan het plaatsen van een spiraal, horen wij deze met je te delen. In de voorbereidende informatie en tijdens het consult voorzien we je van alle informatie en zullen we met de informatie over je gezondheid controleren of er contra-indicaties zijn. Mochten er vragen of onduidelijkheden zijn dan vinden wij het belangrijk om hier contact over te hebben. Dit kan ook in een extra afspraak ‘anticonceptieconsult’. Stuur ons gerust een bericht als we je hierbij kunnen helpen.

Informatie over de gezondheid en voorgeschiedenis

We vragen van je dat de medische vragen, die gesteld worden bij de afspraak spiraal plaatsen, volledig en naar waarheid beantwoord worden. Op deze manier kunnen wij goede zorg leveren.

Kans op complicaties

Elke medische ingreep geeft kans op complicaties. Voor het plaatsen van een spiraal is dit:

  • Zwangerschap (ondanks goede positie spiraal) 0,2-0,4%

  • Ontsteking van de baarmoeder 0,16%

  • Perforatie van de baarmoederwand 0,1%-0,6%

  • Expulsie (het verliezen of verzakken van de spiraal) 3-5% (bij het gebruik van een menstruatiecup is gebeurt dit bij 1 op de 5 vrouwen)

De periode na het plaatsen van de spiraal (dit kan 4 maanden duren) ervaren vrouwen soms willekeurig bloedverlies en krampen.

We vinden het belangrijk dat je van tevoren op de hoogte bent van deze informatie.